ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ «METALLON» ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ «METALLON» ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ «METALLON» ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κατηγορία: Συναυλία

Ημέρα: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα: 19:30 -20:30

Χώρος: Πειραιώς 260, Αίθουσα Ε


Αναζητώντας έναν ορισμό, ανατρέχοντας στο πιο διαδεδομένο μέσο πληροφόρησης τη Wikipedia: «H δουλεία υπήρξε αρχαίος και διαπολιτισμικός θεσμός που νομιμοποιούσε την μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία. Απαγορεύτηκε σταδιακά για οικονομικούς και ηθικούς λόγους στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η δουλεία συνεπαγόταν όχι μόνον τον κοινωνικό θάνατο του ατόμου, αλλά του αφαιρούσε αυτή καθαυτή την ανθρώπινη υπόσταση και το υποβίβαζε στο εξής σε αντικείμενο προς ιδιοκτησία και χρήση (ιδιώτη ή κράτους)…»

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στηρίζει ένθερμα και έμπρακτα την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Break the Chain» συμμετέχοντας στο ομώνυμο Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στοχεύει στη σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινότητας που διεκδικεί να σπάσει την αλυσίδα της ανοχής και συνενοχής στην αγορά που προσφέρει, ζητά και «καταναλώνει» σύγχρονους δούλους και ανθρώπινα «προϊόντα».

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon», θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την εμπορία και την εκμετάλλευση των ανθρώπων, θα παρουσιάσει στο κοινό έργα διάσημων συνθετών (Β.Α. Μότσαρτ, Ντ. Σοστακόβιτς, Ζ. Μπιζέ κ.ά), που βίωσαν και απέταξαν τη «δουλεία» και την καταπίεση, μέσα από τη δημιουργία αριστουργημάτων.

 

Metallon Quintet – Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Το Metallon – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών δημιουργήθηκε το 2000 και στην πλήρη του σύνθεση αποτελείται από δώδεκα κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, με γνώμονα την επιθυμία και ανάγκη σύστασης μιας πιο ευέλικτης μορφής, συστήθηκε και το Metallon Quintet, που αριθμεί έξι μουσικούς.

Η δραστηριότητα του Metallon περιλαμβάνει συναυλίες με έργα της εποχής του μπαρόκ, κλασσικής μουσικής, τζαζ αλλά και σύγχρονες συνθέσεις. Σημαντικό μέρος της δράσης του αποτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα που ως στόχο έχουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με τη μουσική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλίες σε νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», συναυλίες και σεμινάρια εντός και εκτός Αθηνών στο πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική». Ξεχωριστή θέση στην εκπαιδευτική του αποστολή έχει ο κύκλος σεμιναρίων χάλκινων πνευστών που διοργανώνουν τα μέλη του τα τελευταία τρία έτη (2012-2015) κατά τον οποίο παρέχονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα σε μουσικούς κάθε ηλικίας και επιπέδου.

Το Σύνολο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στο gazArte, σε διάφορους χώρους συναυλιών σε όλη την Αττικής και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κόρινθος, Λευκάδα, Καβάλα, Αγρίνιο, Κυπαρισσία, Φάρσαλα κ.α. Τον Ιούνιο 2014 το Metallon Quintet εκπροσώπησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τελετή Λήξης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Σύνολο έχουν συνεργαστεί Έλληνες και ξένοι μαέστροι και σολίστ όπως οι Βύρων Φιδετζής, Νίκος Τσούχλος, Κάρολος Τρικολίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Πυλαρινός, Ανδρέας Τσελίκας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Παναγιώτης Βλάχος, Ηλίας Ηλιάδης, ο τρομπετίστας των Canadian Brass Fred Mills, ο τουμπίστας Roger Bobo κ.ά. Το καλοκαίρι του 2010 το METALLON ηχογράφησε το πρώτο του CD με έργα διακεκριμένων Ελλήνων Συνθετών.

Το Metallon Quintet αποτελείται από τους Γιάννη Καραμπέτσο (τρομπέτα), Παναγιώτη Καίσαρη (τρομπέτα), Κώστα Σίσκο (κόρνο), Κώστα Αυγερινό (τρομπόνι), Γιώργο Ραράκο (τούμπα) ενώ συμπράττει στα κρουστά ο Σπύρος Λάμπουρας.